Almanya Türkiye Karayolu için Gerekli Belgeler

GEÇERLİ PASAPORTLAR:
Hemen ‘pasaportum nasıl olsa var’ deyip geçmeyin. Pasaportunuzun geçerlilik tarihini kontrol edin. Sadece kendi pasaportunuzun değil, sizinle birlikte yolculuk edecek tüm aile fertlerinin pasaport sürelerine iyice bakın. Pasaportlarınız en az üç ay geçerli olsun. Süresi geçmiş pasaportla sakın yola çıkmayın.

Avusturya, Slovenya sınırlarında pasaport kontrolü yok. Geçersiz pasaportla yola çıkarsanız, en geç Hırvatistan ya da Sırbistan’dan geri çevrilirsiniz. Güzergah üzerindeki Türk Büyükelçilikleri pasaport düzenlemiyor. Sadece Türkiye’ye gidişi temin eden geçici pasaport tanzim ediyor. Geri dönebilmek için Türkiye’den yeni pasaport çıkarmanız ve eskiyi de birlikte taşımanız gerekiyor. Tatilinizi resmi dairelerde geçirmek istemiyorsanız, pasaport sürelerine bakmayı asla ihmal etmeyin.

 


BİYOMETRİK PASAPORT:
Artık pasaportlar uzatılmıyor. Yeni biyometrik pasaport düzenleniyor. Biyometrik pasaportların tanzimi zaman alıyor. Önce internet üzerinden randevu almak ve bu tarihte bağlı bulunduğunuz başkonsolosluğa başvurmanız gerekiyor. Yeni pasaportların gelmesi iki hafta civarında sürüyor. Yeni pasaportlar en az 6 ay en fazla 10 yıl süreli düzenleniyor. 6 ay süreli pasaport alabilmek için pasaportun süresi bitmeden başvuru şart.

Önemli uyarı:
Pasaport harçları 1 yıldan 4 yıla kadar değişiyor. 4 yıldan itibaren 198 Euro.

PASAPORT HARÇLARI:
6 ay: 66 Euro. 1 yıl: 82 Euro. 2 yıl: 115 Euro. 3 yıl 150 Euro. 4 ile 10 yıl arası: 198 Euro.

AB KİMLİK KARTI:
Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olanlar geçerli kimlik kartlarıyla seyahat edebilirler. Ancak dikkat! Sırbistan ve Makedonya’da AB eski kimlik kartları geçmiyor. Yeni biyometrik kimlik kartı isteniyor. Türk kimlik kartları seyahat için geçerli değil.

E-OTURUM:
Oturum izinleri artık pasaporta işlenmiyor. E-oturum denilen çipli oturum kartı tanzim ediliyor. Yeni biyometrik pasaport sahiplerinin e-otorum kartı alması şart. E-oturum kartı çıkarmak 6 haftayı buluyor. E-oturum kartı izin tarihine kadar yetişmeyen yolcular, içinde geçerli oturma izni etiketi bulunan eski pasaportlarını mutlaka yanında bulundurmalı. Bu durumda sorunsuz seyahat edebilir.

ARAÇ RUHSATI ve YEŞİL SİGORTA KARTI:
Kullandığınız aracın ruhsatı ve yeşil sigorta kartını yanınıza alın. Yeşil sigorta kartınızda Türkiye kısmının açık ve süresinin dolmamış olmasına çok dikkat edin. Eğer Türkiye kısmı açık değilse, Türkiye’de sınırda özel kaza sigortası yaptırmanız gerekiyor. Türkiye’de yapılan özel kaza sigortası sadece karşı tarafın masrafını karşılıyor. Genellikle Avusturya’dan gelen yolcuların yeşil sigorta kartlarında Türkiye kısmı açık değil. Sigorta kartınızda Türkiye’nin ülke kodu olan TR’nin yanında çarpı (x) işareti varsa, sigortanız Türkiye’ye kapalı demektir. Sigortanızla konuşup Türkiye’yi sigorta
kapsamına dahil ettirin.

VEKALET:
Eğer aracınız bir başkasına veya firmaya aitse, mutlaka vekalet alın. Vekaleti, Alman Otomobil Kulübü (ADAC) veya yaşadığınız ülkenin otomobil kulübü, noterlik ya da başkonsolosluklardan alabilirsiniz. Araç kendi şirketinize bile ait olsa, yine vekalet almak zorundasınız. “Araç eşime ait”, ya da “Araç benim kendi adıma kayıtlı şirkete ait. Kendi kendime vekalet mi vereceğim”
demeyin. Başkasına ait araçla vekaletname olmadan yabancı ülkelere seyahat edemezsiniz, Türkiye’ye de giriş yapamazsınız.

180 GÜN:
Türkiye gümrük mevzuatına göre yabancı plakalı araç Türkiye’de bir yılda en fazla 180 gün (6 ay) kalabilir. 180 gün sonra aracınızla çıkış yapmak zorundasınız. Araçla tekrar Türkiye’ye giriş yapabilmeniz için yurtdışında 180 gün kalmış olmanız şart. Yeni bir araç almış olsanız bile, 180 günü yurt dışında doldurmanız gerekiyor. Türkiye’de aracınızla 180 günden az kaldıysanız, geri kalan süreyi daha sonra kullanabilirsiniz.

EMEKLİLER:
Emekliler araçlarını Türkiye’de bir yıl tutabilirler. Bu durumda konsolosluk ya da yeminli tercümandan onaylı Türkçe emekli belgesi gerekiyor. Bir yıl Türkiye’de kaldıktan sonra tekrar araçla Türkiye’ye gitmek için aracınızın yurtdışında 180 gün kalması da şart.

HASTALIK VE KAZA SİGORTASI:
Yabancı ülkeler için hastalık ve kaza sigortası yaptırın. Bağlı bulunduğunuz sağlık sigortasından seyahat sağlık belgesi almayı unutmayın. Seyahat sağlık belgesiyle devlet hastanelerinde tedavi ücreti ödemiyorsunuz. Yoksa masrafları peşin ödemek zorundasınız. Seyahat sağlık belgeleri çalışanlar için 6 hafta, emekliler için bir yıl geçerli.

OTOMOBİL KULÜBÜ:
Üyesi olduğunuz otomobil kulübünün üyelik kartını yanınızda bulundurun.

EHLİYET:
Sürücü belgenizi almadan yola çıkmayın.

ARAÇ BAKIMI:
Sıla yolunda gözü aç tamircilerin tuzağına düşmemek için yola çıkmadan önce aracınızı bakımdan geçirin. Mecbur değilseniz, hafta sonu yola çıkmayın. Çünkü hafta sonu yollar ve sınır kapılarında trafik çok yoğun. Güle güle gidin…

REFAKATHANE:
Yeni doğan çocuklar artık refakathaneye kaydedilmiyor. Yeni biyometrik pasaportlarda refakathane bölümü yok. Çocuklar için yeni tip pasaport almak şart. Eski pasaportların refakathanesinde
kayıtlı çocukların fotoğrafı yoksa, bağlı bulunduğunuz başkonsolosluklara giderek, çocuk için yeni pasaport çıkarın.

E-OTURUM KARTI:

E-oturum kartı olanlar sınırda yeni pasaportlarının yanında oturum kartlarını da göstermek zorunda. Sınır kapılarında e-oturum kartı mutlaka isteniyor.

Önemli uyarı:
Bu yeni e-oturum kartınızı yanınıza almayı unutmayın ve iyi muhafaza edin. Sınır polisinin e-oturum kartını pasaportla birlikte geri verdiğinden emin olun. Kart küçük olduğu için düşme ihtimali yüksek. Ayrıca refakathanede kayıtlı 16 yaşına giren çocuklar için müstakil e-oturum kartı şart.

GEÇERLİ OTURMA İZNİ:
AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarından geçerli oturma izni isteniyor. Süreli oturma izni olanların mutlaka bu süreye dikkat etmeleri, süresi bitmiş veya bitmek üzereyse, yeni oturum izni almaları şart. Refakathanede kayıtlı çocukların oturma izni sürelerini de mutlaka kontrol edin.

GÜZERGAH VE BENZİN MASRAFI
Münih-Avusturya-Slovenya-Hırvatistan-Sırbistan-Bulgaristan-İstanbul: 1913 km. Yolculuk süresi yolun ve sınırların durumuna göre 21 ile 26 saat arasında değişiyor. 100 km’de 9 litre benzin yakan bir araçla bu yolun yakıt masrafı, litresi ortalama 1.50 Euro’dan yaklaşık 260 Euro tutuyor. 7 litre mazot yakan bir araçla yakıt masrafı, litresi 1.40 Euro’dan 188 Euro civarında. Makedonya-Yunanistan
üzerinden İstanbul 2 bin 185 km. Bu güzergah yolumuzu 272 km, yaklaşık 3 saat daha uzatıyor. Bu güzergah yaklaşık 25 ile 28 saat arasında sürüyor. Makedonya üzerinden benzin masrafı 295 Euro, mazot masrafı ise 215 Euro civarında. Münih, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan üzerinden İstanbul 2 bin 18 km. Yolculuk yaklaşık 22 ile 27 saat arasında sürüyor. Benzin masrafı 294 Euro, mazot masrafı ise 215 Euro civarında.

Kaynak: Hürriyet

16 comments

  1. Gercekten cok tesekkür ediyorum tüm bu bilgiler icin.

  2. Peki Yola çıkarken Yanımıza Neler Alabiliriz Neler gerekiyor yolda Ne Lazim ? Geri Dönüş Yaparsaniz sevinirim

  3. Yanınızda bulundurmanız gereken en önemli dokümanlar şunlar: pasaportlarınız, oturum kartlarınız, vizeleriniz, araç ruhsatınız ve araç sigorta belgeniz (yeşil bir kağıt eğer elinizde yoksa mutlaka sigorta şirketinizle görüşüp isteyiniz). Bunlar dışında elbette bir miktar nakit ve bozuk para çünkü bazı otoyollar ve tünellerde sadece nakit para ödemeniz gerekiyor. Güncellenmiş bir navigasyon cihazı ya da cep telefonunuz üzerinden internet bağımsız çalışan bir navigasyon uygulaması bulundurmanızda faydalı olacaktır. Eğer isterseniz aracınızda bir dashcam de bulundurabilirsiniz, böylece seyahat esnasında, sınır kapılarında seyahatinizi kayıt altına alabilirsiniz. Bu kamerayı gören özellikle Bulgaristan ve Yunanistan’da gümrük kapılarında çalışan memurlar rüşvet isteme konusunda ısrarcı olmuyorlar. Sigorta açısından da bulundurmanız lehinize olacaktır. Eğer arabanız yeniyse üzerine film kaplatmanızı öneririm, çünkü yollar kötüleştikçe haliyle sıçrayan taşlar, çakıllar, yabancı cisimler canınızı sıkabilir.

  4. Bilgiler için çok sağolun
    Benim sorum araçla Türkiye’ye gideceğim oturumum süresiz oturumkartı süresi geçmiş değişmek için Ekim ayına rendevu alabildim
    Ve yabancılar polisi oturumum olduğunu belirten bir yazı verdi bununla ve kartımla gidip gelebileceğimi söylüyor soru olurmu?
    Sağolun

  5. Rica ederim, teşekkürler.
    Evet doğrudur, oturum belgesini temsil eder. Ben de benzer bir durum yaşamıştım, o zaman bana yabancılar dairesinden 20-30 euro karşılığında vize gibi bir dokuman verilmişti, daha dogrusu pasaportuma yapıştırılmıştı. Ne olur, ne olmaz isterseni bir de yabancılar dairesi ile iletişime geçiniz. Kolay gelsin.

  6. Almanyada yasiyorum 1 ay sonra arabayla turkiyeye gitmeyi dusunuyorum. Benim sorum alman ehliyeti daha alamadim.cipli turk ehliyetimle almanya sinirindan sonra turkiyeye Kadar surebilirmiyim.bi sorun olurmu acaba bilginiz varsa cok guzel olur simdiden tesekkurler.

  7. Sürebilirsin. Sigorta şirketinden, araç sigortasının (trafik/kasko) hangi ülkelerde geçerli olduğunu gösteren, yeşil sigorta kağıdını almayı unutma! Yanında bolca bozuk para bulundurmanda fayda var. Hız sınırlarına uymayı da unutma. ADAC’nin sitesinden geçeceğin ülkelerin tünel biletlerini ve vignettelerini satın alabilirsin. Riskleri azaltmanda fayda var, aksi taktirde vignette stickerları olmadan yolculuk, bir hayli pahalıya patlayabilir. İyi yolculuklar şimdiden.

  8. Selamlar gecici 3 aylik oturum yani fix kagidi verildi ama ben karayoluyla turkiyeye gidicem 5 hafta calisiyorum senelik izin duyduguma gore karayoluyla sorun oluyormus sizde bilgi almak istedim tsk ederim🥰

  9. Merhabalar ben bir yıldır Almanya da yaşıyorum araba ile Türkiye ye yolculuk yapmak istiyorum ama oturum sürem 9. Ay da bitiyor süremin bitmesine ne kadar kala geri dönmeliyim karayolu seyahatin de sıkıntı yaşarmayın lütfen bilgilendirirseniz çok memnun olurum teşekkürler

  10. Karayolu seyahatinde vize bitiş süresi en az ne kadar olmalı teşekkür ederim

  11. Selamlar, yabancılar dairesi ile görüşüp konuyu açığa kavuşturmakta yarar var ancak bildiğimiz kadarıyla son güne kadar giriş yapılabilir.

  12. Yeşil pasaporta sahip bir Türk vatandaşıyım 3 aylığına Almanya’ya kuzenimin yanına geldim, dönüşümü vekalet alıp kuzenimin aracı ile yapabilir miyim? Kuzenim yıl içinde uçakla gelip arabayla dönmeyi planlıyor.

  13. yapabilirsiniz, dönüşte EU ülkelerinden ve Türkiye’den vize istemeyen ülkelerden geçmelisiniz. İyi yolculuklar.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.