Almanya’da Vizeler


Genel Bilgiler

Vize başvurusunda bulunurken hangi belgelere ihtiyaç olduğunu Alman Başkonsolosluğu sayfasındaki bilgi notlarından öğrenebilirsiniz. Gerek duyulduğu takdirde bilgi notlarında yer almayan belgeler istenilebileceğini gözönünde bulundurunuz.

Bilgi notları sürekli olarak güncellenmektedir. Ancak eksiksiz ve hatasız olduklarına dair garanti verilmediğinden, herhangi bir hak iddia edilemeyeceği hususu dikkatinize sunulur. Gerekli görüldüğü takdirde, başka belgelerin de istenebileceğine dikkatinizi çekmek isteriz. Bilgi notlarında belirtilen tüm belgelerin getirilmesi, size kesin olarak vize verileceği anlamına gelmediğine özellikle dikkatinizi çekeriz.

Aşağıda başlıkları verilen dokümanları Alman Başkonsolosluğu vize işlemleri sayfasında bulabileceksiniz.

Vize Müracaatı Hakkında „Genel Bilgi” Notu
Seyahat ve Sağlık Sigortası Hakkında Bilgi Notu

Kısa Süreli Seyahatler / Short term visits

Ticari Vize
Turistik/Ziyaretçi Vizesi
Transit Vize
Airport transit visa
Öğrenci Gruplarının Almanya Gezileri Vizesi
Kültürel veya sportif bir etkinliğe ya da bir kongreye katılmak üzere gerekli vize başvurusu hakkında bilgi notu

Çalışma Amaçlı Vize

Çalışma Amaçlı Vize
Sözleşmeli İnşaat İşçisi Vizesi
Staj Amaçlı Vize
Au Pair Amaçlı Vize
TIR/Kamyon Şoförü Vizesi + TIR/Kamyon Şoförleri için Schengen Ülkerinde Kalış Süresini Belgeleyen Bilgi Formu

Aile Birleşimi

Aile Birleşimi / Evlilik Amaçlı Vize
Almanya’da bulunan eşle aile birleşimi yapacak kişilerde aranan basit düzeyde Almanca bilgisinin kanıtlanmasına ilişkin bilgi notu
Çocukların Aileleriyle Birleşim Vizesi
Evlatlık Edinilen Çocuklar için Evlat Edinen Ebeveynin Yanına Aile Birleşimi Vizesi

Eğitim / Öğrenim

Üniversite Öğrencileri / Üniversite Öğrenci Adayları Vizesi
Öğrenim ve Geçim Masraflarının Karşılanması ile ilgili Bilgi Notu
Bursiyerler için Bilgi Notu
EU-Placement Eğitim Programı Bilgi Notu (LLP)
Yoğun Dil Öğrenimi Amaçlı Vize

Geri Dönüş

Pasaport Kaybı ve Oturma Müsaadesi Uzatımı
Almanya’ya Geri Dönüş Amaçlı Vize (Yabancılar Kanunu Madde 37 uyarınca)


Vize başvurusu hakkında genel bilgiler

Bu bilgiler referansı verilen ‘Vize Müracaatı Hakkında „Genel Bilgi” Notu [pdf, 48,07k]’ dokümanından 13 Haziran 2012 günü alınmıştır. Bilgilerin güncelliğini garanti etmek açısında sizlere tavsiyemiz aşağıda referansı verilen Alman Başkonsolosluğu Vize sayfalarını ziyaret etmenizdir.

Randevu

Büyükelçilik ve Başkonsolosluklar bekleme sürelerinin önüne geçebilmek amacıyla özel bir kuruluşun sağladığı randevu sistemi ile çalışmaktadır.

Ankara`daki Büyükelçilik ve İstanbul`daki Başkonsolosluk için 0090-212-340 49 00 no`lu telefondan randevu alınması gerekiyor (Pazartesi – Cuma saat 08:00 – 18:00 arası, Türkiye`deki resmi tatil günleri hariç).
İzmir`deki Başkonsolosluğumuz için 0090-444 06 36 no`lu telefondan randevu alınması gerekiyor (Pazartesi – Cuma saat 08:00 – 18:00 arası, Türkiye`deki resmi tatil günleri hariç).

Pasaport bilgilerine ihtiyaç olduğundan telefon ederken başvuru sahibinin pasaportunu lütfen hazır bulundurunuz. Bu hizmetin bedeli 23 TL`dir. Bu hizmet bedeli telefon görüşmesi sırasında kredi kartı ile ödenebilir veya öncesinde İş Bankası, Yapı Kredi Bankası veya Finansbank`a ödeme yapılması sonucu alınacak PIN koduyla da işlem yaptırılabilir (İzmir için randevu alımlarında, ödeme sadece Ziraat Bankası`nın 48553500-5001 no`lu hesabına yapılabiliyor). Telefon edeceğiniz gün ile alacağınız randevu arasında bir kaç gün fark olabileceğini lütfen göz önünde bulundurunuz. Vize Bölümü bu nedenle randevunuzu erken almanızı tavsiye eder. Randevu alırken telefonla alacağınız tüm bilgileri tekrar kontrol edebilmek için e-mail adresinize de gönderilmesini isteyebilirsiniz. Bu hizmet ücretsizdir.

Telefonla randevu hizmetinin avantajlarından yararlanmak istemiyorsanız, doğrudan Vize Bölümünden ücretsiz olarak randevu alma imkanınız da var. Bu yolla randevu alabilmek için vize almak istediğiniz pasaportla birlikte şahsen müracaatta bulunmanız gerekmektedir (Ankara için sadece Salı günleri saat 08:00 ile 10:00 arası, İstanbul için de sadece Perşembe günleri saat 15:00 ile 16:00 arası Vize Bölümüne başvurabilirsiniz. İzmir içinse sadece Cuma günleri saat 12:45 ile 13:45 arasında 0232-488 88 82 no`lu telefonu arayarak randevu alabilirsiniz). Ancak bu yöntemde ayrıca bir de vize başvurusunda bulunabilmek için bir kez daha Vize Bölümüne gelmeniz gerekecektir.

Başvuru

Vize şeklinde oturma müsaadesi başvurusu şahsen sizin için yetkili yurt dışı temsilciliğine yapılmalıdır. Çocukların da başvuru sırasında hazır bulunmaları gerekir. Kısa süreli seyahat için yapılan vize başvurusunda 6 yaş itibariyle çocukların da şahsen hazır bulunması gerekir. Almanya`ya yerleşmek amacıyla yapılacak vize başvurularında her yaşta çocuğun (bebekler de) başvuruda hazır bulunması gerekir. Seyahatinizin ana hedefi Almanya olması durumunda ikametinize göre görev çevresinde bulunduğunuz 2. sayfadaki listede belirtili konsolosluk yetkilidir. Asıl gitmek istediğiniz farklı bir ülke ise, başvurunuzu da o ülke temsilciliğine yapmalısınız.

Başvuru formları Büyükelçilik veya Başkonsolosluklar tarafından verilmektedir. Başvuru formları ücretsizdir. Ayrıca Büyükelçiliğin www.ankara.diplo.de ve İstanbul Başkonsolosluğu`nun www.istanbul.diplo.de adresli internet sayfalarından da formları indirebilirsiniz. Burada vize başvurusu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler ve bilgi notları da bulabilirsiniz.

Yalnızca eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu ve gerekli belgelerle birlikte yapılan başvurular kabul edilmektedir. Eksik başvuruların kabul edilmesi mümkün değildir ve bu durumlarda tekrar ücret ödemek suretiyle yeniden başvuruda bulunulması gerekir.

Sadece vize başvuru tarihinden en geç 10 yıl içersinde düzenlenmiş pasaportlara vize uygulanması mümkündür. Daha eski pasaportlara vize verilmesi mümkün değildir. Lütfen vize başvurusunda bulunmadan önce pasaportunuzun 10 yıldan eski olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse de yeni bir pasaport çıkarttırın. Eski pasaportun uzatılmış olması yeterli değildir. Bunun da ötesinde pasaportun en az iki boş sayfası bulunmalı ve planlanan seyahat tarihinden sonra da en az üç ay daha geçerli olması gerekiyor.

Gerekli vesikalık resimler biyometrik özelliklere sahip olmalı, yani 6 aydan eski olmamalı ve 45 mm x 35 mm ebadında olmalı. Başvuru sahibinin ön plan resmi çekilmeli, baş örtüsü olmamalı ve gözlerinin önü her hangi bir şekilde kapatılmamalı. Dini sebeplerden ötürü istisnalar yapılabilir, ancak bu durumda da gözlerin önü her hangi bir şekilde kapatılmamalı. Örnek vesikalık resimleri görmek için lütfen şu linke tıklayınız: Örnek Fotoğraf Tablosu

Seyahat sağlık sigortası ile ilgili ayrıca hazırlanmış “Seyahat sağlık sigortası hakkında bilgi notu” başlıklı bilgi notundan bilgi edinebilirsiniz.

Esasen başvurunun işleme alınabilmesi için ilgili bilgi notlarında belirtilen belgelerin ibrazı yeterlidir, fakat yine de bazı durumlarda ilave belge ve Almanca tercümeleri de istenebilmektedir.

Başvurunuzu yaptıktan sonra beyaz makbuz niteliğinde bir belge verilecektir size. Lütfen bu belgeyi Vize Bölümüne her gelişinizde beraberinizde getirin. Daha sonra ibraz edeceğiniz veya UPS kargo ile göndereceğiniz ilave belgelere bu kağıdın bir fotokopisini eklemeniz rica olunur.

Prensip olarak randevu alma zorunluluğunda istisna yapılmamaktadır!

Vize Harçları

Aşağıda belirtilen vize harçları dışında Vize Bölümleri tarafından yerine getirilen tüm resmi işlemlerin ücretsiz olduğu önemle duyurulur.
Bütün Schengen ülkeleri için vize harcı 60 Avro`dur ve sadece peşin ve Avro olarak ödenebilmektedir. AB ve AET vatandaşlarının aile bireyleri vize harcından muaftır.

Schengen kurallarına göre veya ikamet yönetmeliğine göre belirtilenlerin dışında başka durumlarda da indirim uygulanıp uygalanamayacağı ancak başvuru sırasında değerlendirilebilir.

Pasaportunuzun geri gönderilmesi

Ankara`daki Büyükelçilik`te veya İstanbul`daki Başkonsolosluk`ta vize başvurusunda bulunanlar pasaportlarını ikamet adreslerine geri gönderttirebilirler. Bunun için başvurudan önce Vize Bölümü`nün bahçesinde bulunan UPS Firması`ndan bir kargo zarfı almanız gerekir. Bu hizmetin bedeli 20 TL`dir. Uzak yerler için fiyat 27 TL`dir.

Not: Yukarıdaki bilgiler 13 Haziran 2012 tarihinde Alman Başkonsolosluğu İstanbul referans verilerek konsolosluğun Vize sayfalarından alınmıştır. Alman Başkonsolosluğunu gerekli gördüğü taktirde sayfalarımızdan hemen kaldırılabilir. Bu hallerde lütfen sitemizin facebook sayfasına gerekli talebi iletiniz.

Kaynak: Alman Başkonsolosluğu İstanbul

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.