Kripto Para – Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve diğerleri

Son iki senedir, üzerinde sıkça konuşulan yatırım araçlarından biri Bitcoin, eminim sizde haber sitelerinde, arkadaş ortamlarında ya da finans bültenlerinde bu terimi çokça duymuşsunuzdur. Kripto paralar arasında en ünlü para birimi olan Bitcoin, Wikipedia’da “Bitcoin (sembolü: ฿, kısaltma: BTC) herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir.” olarak tanımlanıyor. Kripto paraları içeren bu ağ, 2009 yılında Satoshi Nakamoto (kim olduğu bilinmeyen gizemli kişilik) tarafından ortaya atılan konsept ile kurulmuştur, asıl amacı para transferlerinde ödenen yüksek miktarlardaki komisyonlardan kurtulmaktır. Maksimum Bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır.

1 Bitcoin’in 2012 yılındaki fiyatı 10-50 dolar arasındayken, 29 Kasım 2017 tarihinde bu para birimi 11000 dolar civarında işlem görmüştür.

Avrupa’da yaşıyorum nereden güvenli bir şekilde Bitcoin, Ethereum ya da Litecoin satın alabilirim? Cevap basit binance ya da bitcoin.de. Hesabınızı açın, güle güle kullanın!

ya da coinbase üzerinden hesap açıp, bu dijital para birimlerine yatırım yapabilirsiniz. coinbase daha yaygın kullanılan bir site ancak komisyon alıyorlar.

Güncelleme:
Bitcoin ya da herhangi bir kripto para birimi saklama yollarından biride kağıt cüzdan kullanmaktır. Peki nedir bu kağıt cüzdan, 10 kısa adımda anlatalım?

Kripto Para Birimleri için Kağıt Cüzdan Nasıl Oluşturulur?

1. Bitcoin için BitAddress.org üzerinden bitcoin adresinizi oluşturun (Litecoin için liteaddress.org).
2. Bitaddress.org sizden rastgele bir rakam oluşturmanızı isteyecek, bunu klavyeniz tuşlarına dokunarak ya da farenizi rastgele sağa sola aşağı yukarı oynatarak oluşturabilirsiniz.
3. Size bir public ve private anahtarlar ve bunlara ait QR kodlar (bir tarz barkod) sunulacaktır. Yalnız dikkat edin, bu QR kodları tarayıcınız ile okutmayın.
4. ‘Paper wallet’ sekmesine tıklayın.
5. Üretmek isteğiniz adreslerin sayısını girin.
6. Eğer bitcoin resimlerini istemesseniz ‘Hide art?’ tuşuna tıklayabilirsiniz.
7. Yeni cüzdanlar üretmek için ‘Generate’ tuşuna tıklayın.
8. Cüzdanlar üretildikten sonra ‘Print’ tuşuna tıklayarak, cüzdanları yazınızdan kağıt üzerine bastırın.
9. İsterseniz PDF dokümanı şeklinde de güvenli bir ortama kaydedebilirsiniz.
10. Public adresleri not alın ya da bitcoin (litecoin) uygulamalarınızı kullanarak QR kodları okutun.

Daha fazla bilgi için coindesk‘i ziyaret edebilirsiniz.

Published
Categorized as Blog

2 comments

  1. Bitcoin ya da diğer cryptocurrencyler, para gibi print out edilebilir mi? Bu işlem için bitcoin sahibinin bir wallet a sahip olması gerekir mi?

  2. Sevgili Alper, bitcoinlerini saklamanın en güvenli yöntemlerinden bir tanesinede kağıt cüzdan kullanmaktır.

    Bu yöntem sadece bitcoin için değil diğer kripto para birimleri içinde geçerlidir. Bu yazıma birazdan nasıl kağıt cüzdan oluşturabilirsin ekleyeceğim. Lütfen takipte kal.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.