arabayla Almanya’dan Türkiye’ye gitmek ve geri dönmek

Aslında bu yaz için yaptığım planlar daha farklıydı ama bir bakıyorsunuz değişmiş düşünceleri insanın, bakışı farklılaşmış. Ben de değiştirdim, farklılaştırdım tüm planları atladım arabaya ve yola koyuldum Türkiye’ye doğru.

İlginç hikayelerim, şehirlerden fotoğraflarım, anlarım, gözlerimi kapatınca beliren saniyelerim, dakikalarım, sohbetlerim, yeni kazandığım taze deneyimlerim var..

İşte izlediğim rotayı gösteren harita, burada mavi ile işaretliler başlangıç ve bitiş noktam olan şehir Stuttgart, sarı ile işaretliler konakladıklarım, yeşil ile işaretli olanlarda vakit geçirdiğim şehirler.

Almanya’dan Türkiye’ye gitmek bilindiği gibi hiç de yeni değil ancak konu hakkında küçük bir araştırma yaptığınızda edindiğiniz bilgiler kulaktan dolma, bazen doğru bazense yanlış okuyorsunuz, insan yaşamadan bilemiyor.

* Türkiye – Avusturya: arasında durduğunuz her yerde insanlar sizinle Türkçe konuşabilecekler, bunda sizce Osmanlının mı etkisi var yoksa kamyoncularımızın mı? 🙂
* Avusturya: Bu ülkede araba sürmek resmen bir keyif! Vaktiniz olursa tüm Avusturya’yı gezin.
* Slovenya: AB’yi buradan doğu batı diye ikiye ayırabilirsiniz.
* Hırvatistan: üzerinden giderken yolları beğeneceksiniz, marketlerde Tofita var. Kent ve Eti ürünleri raflarda.
* Sırbistan: Nis’i geçtikten sonra, güney sınırına kadar yolunuzun sağında solunda hep minareler yükselmiş köyler göreceksiniz. 🙂
* Makedonya: Fatih Sultan Mehmet köprüsü, üsküp kalesi ve milenyum haçı hepsi bir arada Üsküpte karşınızda.
* Yunanistan: malesef iflas etmiş, bir sınır görevlisi 5 euro aldı, hem de 10 numara Türkçe konuşarak.
* Bulgaristan: üzerinden giderken 24 saat boyunca “kaşar peyniri” satın alabilme olanağınız var, su bulamasanız bile kaşar peyniri bulacaksınız 🙂

Avusturya, Slovenya ve Bulgaristan’da otobanları kullanmak için Vignette (taşıt pulu) satın almak ve ön cama yapıştırmak zorundasınız. Hemen sınırdan geçerken satış büroları var (Bulgaristan’da direk sınırdan satın almalısınız, otoban yok ama neye topluyorlar bilemiyorum) eğer kaçırdıysanız benzinliklerden de satın alabilirsiniz. Benim aldıklarımın fiyatları şöyleydi, Avusturya 10 günlük 8€, Slovenya 7 günlük 15€, Bulgaristan 7 günlük 5€. Hırvatistan’da otoban ücretleri, Türkiye’deki eski kartlı sistem gibi toplanıyor, toplam 15€ ödedim. Sırbistan’da benzer toplam 15€ ödüyorsunuz. Makedonya’da da 2şer 2şer topluyorlar, otoban ücretlerini.

Eğer direk Türkiye’ye gitmekse hedef gurbetteki vatandaşlarımız gibi yola iki-üç şoförle çıkacaksınız, değişe değişe süreceksiniz ve 24 saat içinde Türkiye’desiniz. Aksini yapan gurbetçi vatandaşlarımızı petrol istasyonlarında arabaların içlerinde ya da dışında yere kıvrılmış uyuyor bulabilme imkanınız var. 🙂

Ben her gece bir şehirde konakladım, gerçekleştirmek istediğim emellerime şehirleri gezme dahil olunca haliyle, sabah uyan kahvaltı yap 9 gibi otelden çık, 12-13’e kadar şehri gez sonra diğer şehre doğru yola çık. Planlar bazen aksıyor, her şehir bir süpriz yapıyor size. Benim tavsiyem yol üzerindeki her şehre en az 2 gün ayırmanız, güzel güzel gezmeniz, hergün araba kullanmakta haliyle insan bir hemen geçmeyen bir yorgunluk yaratıyor.

Almanya, Bodrum arasını 5 günde, Ankara Almanya arasını ise 3 günde katettim. Dönerken her gün ~950km yol gidince haliyle bir kaç günde kendime gelmek, dinlenmek için geçirmek ihtiyacı duyuyorsunuz.

Vakit bulursam bir kaç resim ve video ekleyeceğim. (edit 02.06.2016 – 5 sene olmuş hala eklememişim, ne derseniz sizce artık vakti gelmedi mi?) 😀

*** ekleme 06.06.2016 – Söz verdiğim gibi artık yol videosunu eklemenin zamanı geldi, bu video sayesinde ülkelerdeki yol durumlarının nasıl olduğunu da anlama imkanınız olacaktır.
*** ekleme 19.06.2016 – İlk video güzergahı Almanya’dan Türkiye’ye şeklindeydi. Bugün sizin için dönüş videosunuda ekledim, bu ikinci videonun güzergahıda Türkiye’den Almanya’ya şeklindedir. Hepinize iyi seyirler dilerim.

Almanya’dan Türkiye’ye

Almanya > Avusturya > Slovenya > Hırvatistan > Sırbistan > Makedonya > Yunanistan > Türkiye

Türkiye’den Almanya’ya

Türkiye > Bulgaristan > Sırbistan > Hırvatistan > Slovenya > Avusturya > Almanya

Bu yazıyı beğendiniz mi? Diğer yazılarıma da göz atabilirsiniz.

Almanya’dan Türkiye’ye Yol – Türkiye Yolu

Almanya’da Yollar

Almanya’da Vizeler

Almanya’da Oturma İzni

Almanya’da Çalışma İzni

Almanya’da Ehliyet

Almanya’da Günlük Yaşam

Almanya’da Yemek Kültürü

Almanya’da Toplu Taşıma

Almanya’da Sigorta

Almanya’da İletişim

Almanya’da Taşınma

Almanya’da Telif Hakları

Almanya’da Bisiklet Sürerken Dikkat!

Almanya’da TV’de Sinema

61 comments

  1. Selamlar 29 30 agustos arasinda belcikadan Türkiye’ye gidecegim yalniz basima bana eslik etmek isteyen olursa mesaj atmaniz yeter li 0032 493 61 26 62 birkan. Birde herkes bulgar tehlikeli saldiri sahte polis falan yunandan gecmek daha mi mantik li ?

  2. 29.6.2018 İsviçre’den Türkiye Milano, Venedik, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan

  3. selamlar: isvecten turkiye ye araba ile gidicem yalniz gidicem bana eslik eden olursa beni su numaradan arayin 0707923703
    yola cikacagim tarih 22 haziran veya 23 haziran 2018

  4. Beyler ingiltere londradan cikiyoruz haziran 29 / 2018 u sirbistan uzeri gidin diyor arkadaslar tam anlamadim ama google map sirbistan uzeri gidiyor heralde onu takip ederiz. Almanya cikisi birini bulur arkasindan yapistiririm diye dusunuyorum.

  5. Rotamı paylaşmadan önce belirtmek isterim ki Almanya seyahatim boyunca Almanca diline tam hakim olmak çok önemli. Çünkü birçok noktada İngilizceyle halledebiliyor olsanız da tıkandığınız sahneler yaşayabiliyorsunuz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak adına sizlere Almanca noktasında yetkin değilseniz Türkçe Almanca Profesyonel Çeviri hizmeti sağlayan bir firmayla anlaşmadan Almanya’ya gitmemenizi öneriyorum. Demişsiniz, bunu biraz açar mısınız , yani İngilizce bilmek yeterli değil mi ?

  6. Almanca bilirseniz 10 numara, İngilizce bilirseniz 6 numara, sadece Türkçe bilirseniz o zaman 2 numara diyebiliriz 🙂

  7. Tesla’nın her bütçeye uygun otomobili Model 3 artık tüm dünyada satışa çıktı.
    Dün gece de yeni modelleri Model Y’yi tanıttılar. Eğer ilginizi çekerse buyrun Model 3 hakkındaki videoları burdan izleyebilirsiniz.
    👉 http://bit.ly/tesla_Model_3

  8. merhaba almanyadan önce yunanistana sonra da türkiyeye uçakla geçerken yunanistan havalimanında bir sıkıntı ile karşılaşılır mı

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.