Almanya’da Telif Hakları




Telif Hakları

Almanya’da telif hakları sıkı bir şekilde denetlenmektedir. Bu cümleden belki pek birşey anlamadınız o zaman bu konuyu daha basit bir örnekle anlatalım.

Sevdiğiniz sanatçı yeni bir albüm çıkardı. Albümdeki şarkılardan birini radyoda duydunuz, ismini de öğrendiniz, anladınız ki bu o günler boyunca dinlemek istediğiniz şarkı.

Ne yaparsınız?

– Şarkıyı dijital ortamda ya da CD şeklinde [yasal] satın alabilirsiniz
ya da
– internetten indirirsiniz [yasal değil]

Almanya’dayken size tavsiyemiz her zaman yasal yolları izlemeniz.

Sevdiğiniz şarkıyı parası neyse verip yasal bir şekilde satın almanız olacaktır, aksi hallerde başınız ağrıyabilir.

Nasıl mı?

İşte böyle; sevdiğiniz şarkıyı yasal olmayan yollardan internetten indirirseniz. Şarkıyı size gönderen kişi ya da siz şarkıyı bilgisayarınıza indirirken, bir yandan da paylaştığınız için, sizin şarkıyı gönderdiğiniz kişilerden birtanesi, bu şarkının telif haklarını korumaya çalışıyor olabilir.

Bu durumda sizin bilgisayarınıza ait olan IP numarası, bu kişi tarafından tespit edilir. Daha sonra bu kişi internet servis sağlayıcılarına bir miktar para ödeyerek IP numaranızı kontrol ettirir.

Bu kimlik kontrolünden sonra artık Adınız, Soyadınız, Adresiniz ve bağlantı bilgileriniz, telif haklarını koruyan kişilerce tespit edilmiştir.



Sonraki adım Avukatların hesap sorması adımıdır.

Bir gün uyandığınızda posta kutusunda 30-40 sayfalık bir uyarı bulursunuz, uyarıda yasal olmayan yollardan telif hakları XYZ firmasına ait olan ABC şarkısını indirdiğinize/paylaştığınıza dairdir.

Avukat, müvekkilinin haklarını korumak ve kayıplarını telafi etmek için aslında Amazon.de ya da iTunes gibi dijital müzik satan sitelerden 0.79€’e alabileceğiniz bir şarkı için tüm masrafları içinde €450 ila €500 para talep eder.

Doğru okudunuz 1 şarkı için €450 ila €500 sizden bir takım evraklar doldurarak suçu kabul etmenizi ve parayı belli bir tarihe kadar banka hesaplarına göndermenizi talep eder.

İndirdiğiniz şarkı sayısı arttıkça, problem ve risklerde artar.

Aynı sistem indirdiğiniz ve paylaştığınız filmler için de aynı şekilde çalışır. Doyasıyla tekrar tekrar belirtmekte fayda var, eşe, dosta, arkadaşa güvenipte Almanya’da yasal olmayan işlere bulaşmayın.



Artık çok geç olan oldu yakalandım, diyorsanız ne yapmanız gerekli?

Öncelikle indirdiğiniz ve başınıza bu belaları açan tüm dosyaları yok edin. Eğer yapabilirseniz sabit diskinizin boş kısımlarını 5 defa falan (hızlı biçimlendir demeden) normal şekilde biçimlendirin. Yakınlarda, tanıdık, işi bilen Avukatlar varsa onlarla iletişime geçin, çok detaya inmeden konuyu paylaşın ve onları dinleyin.

Dikkat! Bazen istenilen €450’u ödememek için tuttuğunuz Avukat cebinizi daha fazla yakabilir. Bu durumlarda panik yapmadan insanlarla konuşmaya çalışmalısınız. Doğru soruları sorup, daha sonra durumu sizin değerlendirmesi gerekmektedir.

Tekrar dikkat! bir şarkı nelere mal olabilir, iyi düşünüp, taşının, yasal yollardan satın alım yapın.



14 comments

  1. peki bu yasalara e-kitap da dahil mi? yandex diskle paylaşılan e-kitaplardan indirirsek de ceza alıyor muyuz?

  2. Hocam, ben Berlin’de erasmus öğrencisiyim bugün dediğiniz gibi 10-20 sayfalık bildirge gelmiş postayla 950€ para cezası var. PopcornTime’dan Wonder Woman ı izlediğimiz için gelmiş. 4500 Tl ediyor öğrenci halimle ne yapacağımı şaşırdım internet alman arkadaşımın üzerine kayıtlı, Popcorn Time dan izlediğim ilk film de değil ama Wonder Woman için telif yollamıslar. Ne yapabiliriz lütfen yardımcı olun Allah rızası için.

  3. Size tavsiyem hiçbir şeyi imzalamamanız. Olurda bir hata yapıp, gönderdikleri dokümanları imzalarsanız o zaman şimdiden geçmiş olsun. Ben bu suçu işledim gelin donuma kadar alın demiş gibi olursunuz. Genelde o dokümanlar, otomatik olarak hazırlanır ve gönderilir. İmzalar ıslak mı dikkat edin, değildir. İlk önce 950 derler eğer şu tarihe kadar cevap yollamazsanız 1150 olur derler. Bence hiç cevap dönmeyin. Muhtemelen 2-3 sefer daha benzer dokümanlar gönderirler. Sonuçta onlara giren çıkan birşey yok çünkü bu dokümanların maliyetlerini vergi bildirimlerinde masraftan düşüyorlar. Benim kişisel görüşüm birşey olmayacağı şekilde, nitekim filmi indirip başkalarıyla paylaşmadınız.

    Az da olsa bence bir risk olabilir ama oda göze alınabilir. Gerçi almanlar bu gibi konularda biraz panik yapabilirler ama bazende aileden vs hukuksal koruma sigortaları olabilir. Almanya’da sigorta firmaları ‘Hukuksal Koruma Sigortası’ http://bit.ly/2m0PF7Y altında sigorta yapıyorlar. Bu sigortası olan kişiler bazen kendi avukatlarıyla konuşuyorlar ve iki avukat kendi aralarında anlaşıyorlar 200-500 euro arasında konuyu kapatıyorlar.

  4. Aydın Bey ben bu PopcornTime uygulmasını araştırdım uygulama filmleri indiriyormuş meğersem ben de bilmiyordum yeni öğrendim. Uygulamayı indirdiği filmleri falan sildim.

    Biz eğer bu mektupları imzalamazsak ve mahkemeye de gitmezsek dava direkt gitmediğimiz için aleyhimize sonuçlanmaz mı?
    Veya kapıya polis dayanması gibi bir durum söz konusu mu

  5. Şu an size karşı açılmış bir dava yok. Adamlar uyarı gönderiyor sadece, ben sizin IP adresinizi tespit ettim diyorlar bu parayı verin yoksa dava açarız diyorlar. Benim kişisel görüşüm, o mektuptan bir iki sefer daha gönderecekleri yönünde, hatta sonraki mektuplarda taksitle ödeyebilirsinizde diyebilirler. 🙂 Dediğim gibi eğer o dokümanları imzalar geri gönderirseniz o zaman suçu kabul etmiş olursunuz, dava açmalarına dahi gerek kalmaz. Eğer dava açarlarsa o zaman bir avukatla konuşabilirsiniz. Gönderdikleri mektupta mahkeme aracılığıyla gönderilmiş bir mektup değil. Benzer mektupları 100er 100er gönderiyorlar. Haliyle açılmış bir dava olmadığı sürece kapıyada polis dayanmaz. Avukatlar için en kolay para kazanma yöntemi bu. Bu durumlar stress yaratır ama bence endişe etmeyin ama bir daha da yapmayın.

  6. bu dediğiniz torrent indirmeleri için geçerli bir durum diye biliyorum yani indirip indirirken paylaşmayı torrentler yapıyor. Türkiyedeki gibi filmi sadce izleyebildiğimiz sitelerden izlesekde böyle bir sıkınyı yaşarmıyız acaba bilginzi varmı

  7. malesef yok, en güzeli ve güvenlisi Amazon Prime, Netflix gibi üyelikler

  8. Aynı olay benimde başıma geldi birkaç film indirdim ve bugun posta kutumda avukattan gelen ceza ödemem gerektiğini yazan bir yığın dosya buldum. Türkiye’den yeni geldiğim için bu kadar sıkı denetlendiğini bilmiyordum açıkçası. Ben 915 euroyu ödemezsem dava açma ya da açmama ihtimalleri nedir bir bilginiz var mı ?

  9. sanmıyorum dava açacaklarını, mahkemeden uyarı gönderebilirler o zamanda iddaaları kabul etmeyip geri gönderebilirsiniz. elbette bu benim kişisel görüşüm, bir bağlayıcılığı yok.

  10. Merhabalar,
    cloud.mail.ru gibi sitelerden kitap indirmede ip tespiti zor olsa gerek. Rus menşeili bir site sonuçta ve torrentle indirmiyorsunuz. Bu konuda bilgisi olan varsa sevinirim. Teşekkürler..

  11. Arkadaşlar böyle yazıları aldığınızda hemen paniklemeyin, zira bu bir korkutma politikasıdır, böyle binlerce kişiye gönderiyorlar, içlerinden sizin gibi korkan ve hemen kendilerine dönüş yapan 100 kişi çıksa zaten onları kurtarıyor…
    Şimdi, bu adamlar inanın bu iddialarında haklı olsalardı size uyarı bile yapmadan mahkemeye giderlerdi, zira mahkemeye gittiklerinde ilave avukatlık ücreti de kazanacaklar, o yüzden hiç bir avukatın avukatlık ücretinden vazgeçtik , siz telif zararını ödeyiniz gibi “acımantasyon / iyilik yapma ” görünümü verilen postalarına inanmayınız. Almanlar yaralı parmağa işemez, inanın haklı olduklarına ve mahkemeyi kazanacaklarına % 100 emin olsalar sizi hiç uyarma gereği bile duymazlar zira bu onlar için daha kazançlı bir durum ilave avukatlık ücretide alacakları için…Bilmem anlatabildim mi?

  12. Merhabalar,
    Kimse vpn kullanımından bahsetmemiş. Deneyen kullanan oldu mu acaba? Vpn ile hiç bir sorun yaşanmaz gibi gözüküyor.

  13. Vpn ip ni degistirdigi icin senin ip adresini bulmalari gayet zorlasir ve bunla kimse ugrasmaz. ama vpn de kullansan sakIn torrent kullanma onun pek garantisi yok. torrent almanyada fazla cezasi olan birsey ama digerleri kimseyi ilgilendirmez sen cloud mail ru mega mediafire ve drive gibi siteleri kullan onlarda virüs riski var ama sonucta korsan kullaniyorsun o kadar olucak.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.