Almanya’da Yatırım Yapmak; Hisse Senedi, ETF, Varant Alım Satımı

Almanya’da yatırım yapmak için, ilk önce bir banka hesabına ihtiyacınız olacak, size tavsiyem Almanya’da Banka Seçimleri yazısını okumanızdır. Pek vaktiniz yoksa, hesabınızı buraya tıklayarak ing-diba.de açabilirsiniz.

Paranızı değerlendirmek için kullanabileceğiniz belli başlı yatırım araçlarından haberdarsınız. Bunlardan en çok kullanılanları; hisse senetleri (Aktien), ETF (Exchange Traded Funds – Borsa Yatırım Fonları) ve Varantlar (Optionsschein)’dır. Eğer bu araçları ve nasıl kullanıldıklarını bilmiyorsanız, o zaman size tavsiyem, bu yatırım elemanlarının nasıl kullanıldığını öğrenmeniz olacaktır. Aksi taktirde farkında olmadan, yanlış bir talimat vererek, para kaybına neden olabilirsiniz.

Ama hayır, zaten bu araçlardan haberdarsınız ve alım/satım yapmak istiyorsunuz. O zaman bir depo (Depot) açmanız gerekecek, hesabınız hangi bankada olursa olsun farketmeksizin  ing-diba.de Depot üzerinden, ya da Trade Republic üzerinden deponuzu açabilirsiniz.

Deponuzu bu bağlantılar üzerinden açarsanız, belli avantajlara sahip olacaksınız. Örneğin, Trade Republic üzerinden ilk alım/satımı gerçekleştirdiğiniz zaman 15€ gibi bir avans, benzer şekilde ing-diba.de Depot ile ilk 10 alım/satım işleminde indirim kazanırsınız.

Her iki platformda da yukarıda bahsedilen yatırım araçlarını bulabilecek ve paranızı değerlendirmeye başlayabileceksiniz.

Ancak, dikkat etmeniz gereken bir husus daha var. Yatırım yaptığınız araçlardan kazanç sağlarsanız, o zaman Almanya’da belli yüzdeler ile vergi ödemeniz gerekecektir. Örneğin, hisse senetlerinden kazanılan karın %25 gibi bir bölümü satım işlemi yapılırken, vergi olarak kesilecektir.

Almanya’da yasal olarak oturuma sahip her bireyin yıllık olarak 801 € vergiden muaf olarak kazanç sağlama imkanı vardır. Ancak dikkat ediniz, bu vergi muafiyetine sahip olmak için bankanız ya da deponuz üzerinden “Freistellungsauftrag” yapmanız gerekecektir. Bunu unutmamanızı tavsiye ederim.




Günümüzde popüler yatırım araçlarından bir diğeri de kripto para birimleridir. Vergilendirme açısından da daha avantajlı olan bu yatırım aracını tercih ederseniz, o zaman Kripto Para – Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve diğerleri yazısını okuyabilirsiniz.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.