Almanya’da Toplu Taşıma


Almanya’da toplu taşıma dakiktir. Otobüsler, tramvaylar, metrolar ve trenler tam vaktinde gelirler. Öyle ki trenin, otobüsün ya da metronun geliş zamanını gösteren tabelalarda, kalan dakikanın yanında . -nokta- görürseniz, anlayın ki tam dakikasında gelecektir. Almanların deyimiyle geliş zamanı ‘pünktlich’ dir.

Haltestelle – Otobüs Durağı

Almanya’da sıkça göreceğiniz bir levhadır, zaman zaman şekilleri değişse bu levhayı her zaman tanıyacaksınız. Yanda yer alan levhayı okumak istersek eğer;

Screen Shot 2016-07-19 at 01.14.45

öncelikle büyükçe sarı ve yeşil renklerle yazılmış H işareti bu levhanın bir otobüs durağına işaret ettiğini belirtmektedir.

Almanya’da federal bölgelerden ve yine şehirlerden şehire değişebilen bir yapıya sahip levhalarda genellikle okuma şekli aynıdır.

‘Hoffnung’ olarak görünen yazı aslında durağın adını belirtmektedir.

Altında ‘Zone 604’ ile belirtilen kısım durağın yer aldığı bölgeyi işaret etmektedir. Bu bölge numaraları önemlidir, çünkü otobüs, metro, tramway yolculuklarında şehir içerisindeki kısımlar bölge bölge ayrılmıştır ve yolcular biletlerini alırken başlangıç ve bitiş noktalarının hangi bölgeler içerisinde olduğu gözlemler ona göre geçecekleri bölge sayısını belirterek biletlerini satın alırlar. Tek bölge içindeki yolculuklar haliyle, iki bölge içerisindeki yolculuklara nazaran daha ucuzdur ancak ters orantılı olarak katedilen mesafe daha fazladır.

Levha üzerinde belirtilen 6541 ve 7970 rakamları ise bu duraktan geçen otobüs hatlarını işaret ederler. Örneğin 6541 numaralı hat ‘Alvenslohe’ den ‘Ulzburg’ doğru gitmektedir.

HVV ile işaret edilen kısım, bu bölgede toplu taşımayı idare eden firmayı belirtmektedir. Almanya’da toplu taşıma bir süredir, tamamen ya da yarı özel halde işletilmektedir. Almanya’daki toplu taşıma işletmelerinden bir kaç tane örnek verelim.

HVV – Hamburger Verkehrsverbund GmbH: Hamburg eyaletinde toplu taşımayı üstlenmiş olan firmanın adıdır. [www]

VVS – Der Verkehrs- und Tarifverbund Stuttgart: Stuttgart şehri ve civar bölgelerinde toplu taşıma işletmesidir. [www]

Hauptbahnhof – Merkez Tren İstasyonu

Almanya’da tüm büyük şehirlerde bir merkez tren istasyonu bulunmaktadır. Tren rayı ağlarının çok yoğun olduğu bu ülkede, tren en önemli toplu taşıma aracıdır. Öyledir ki zaman zaman yapılan grevler, büyük otomotiv üreticilerinin, üretimi durdurmalarına dahi neden olmuştur. Almanya’daki tüm tren istasyonlarındaki işaretler birbirinin aynıdır, dolayısıyla bir kere aşikar olursanız her zaman rahat edersiniz. Küçük şehirlerdeki istasyonlar sadece Bahnhof olarak anılıyorlar. İstasyonlardaki çoğu işaret evrensel durup neye benzediğini düşünürseniz, cevabı da kolayca bulacaksınızdır. Eğer bir problem yaşarsanız istasyonlardaki bilgi noktalarına (information point) başvurabilirsiniz. Trenler ve tren sistemleri hakkındaki bilgileri aşağıda başlık altında vereceğiz.

Deutsche Bahn – Alman Demir Yolları İşletmesi

Almanya’daki ana tren ağları ve çoğu banliyö ağı DB yani Deutsche Bahn tarafından işletilmektedir. Trenler ve saatleri hakkındaki bilgiyi güncel olarak alabileceğiniz adres www.bahn.de adresidir. Web sitesine gitmek için buraya tıklayın. Deutsche Bahn çok güçlü bir altyapıya ve tren filosuna sahiptir. Avrupa’nın hatta dünyanın en uzun tren ağına sahip ülkede hergün milyonlarca insan trenler ile ülke içerisinde ve dışarısına yani komşu ülkelere seyahat etmektedirler. www.bahn.de adresinde sadece ülke içi güzergahlara değil hemen hemen demir ağların gittiği tüm şehirlere bakabilirsiniz. Elbette Münih’ten İstanbul’a trenle gitmek isterseniz yaklaşık 48 saati göze almak zorunda olduğunuzu ve yaklaşık 4-5 tren değiştirmeniz gerektiğini aklınızda bulundurmalısınız.

Trenlerden bahsetmek gerekirse; ICE – Intercity Express treni ile başlayabiliriz, Almanya’daki en hızlı trenler bu trenlerdir, yer yer saatte 300km’ye varan hızlarıyla elbette en hızlı yolcu taşıyan bu trenlerin bilet fiyatlarıda diğerlerine göre daha yüksektir. Örneğin Berlin’den Karlsruhe’ye gitmek isterseniz ki iki şehir arası uzaklık yaklaşık 700km’dir, karayoluyla 7 saat süren yol, ICE trenleriyle 5-5,5 saatte gidilebilmektedir. Bu seyahat yaklaşık € 120-140 arasında gerçekleşmektedir. ICE’den sonra en konforlu ve hızlı tren IC – Intercity trenleridir, ortalama hızları 120 ile 160 km arasında değişen trenler, rahat, konforlu ve geniş vagonlara sahiptirler. Bilet fiyatları kabul edilebilir ölçüdedir. Bu trenlerden sonra IRE – Inter Regional, RE – Regional ve Bus – Zugbus adları verilen trenler izlemektedir. Bu üc grup genelde sık durmaktadırlar, bir nevi banyilö trenlerine benzerdirler. Bilet fiyatları en ucuz trenlerdir.

Bahncard nedir?

Almanya’da tren bileti alırken, uzun mesafelerde hızlı trenler ile seyahat ederken Bahncard 50 ya da 25 almanızı tavsiye ediyoruz. Bahncard 28 yaşına kadar indirimli fiyatlarla satılmaktadır. Bugün itibariyle verilen fiyatları düşünecek olursak, yıllık abonelik ücretleri Bahncard 50 için 28 yaş altı € 120, üstü € 250 şeklindedir. Bahncard 25 ise € 60 civarındadır. Tren’e hiç para vermem derseniz Bahncard 100’de satın alabilirsiniz ama fiyatı € 3500 civarındadır. Bu arada dikkat edilmesi gereken bir husus yukarıda verilen fiyatların 2. sınıf yolcular için geçerli olmasıdır. Eğer 1. sınıf yolculuk yapmak isterseniz fiyatlar normal olarak yükselmektedir. 1. ve 2. sınıf yolcu vagonları Türkiye’deki hızlı tren vagonlarına çok benzemektedir. Türkiye’deki trenleri bilmeyenler için otobüs firmaların bir sırada 4 koltuklu ve 3 koltuklu çeşitlerini düşünmelerini isteyebiliriz. 2. sınıf vagonlarda ortası boş toplam yan yana 4 koltuk mevcuttur, 1. sınıfta ise bu miktar 3’e inmektedir.

Bahncard 50 mi? Bahncard 25 mi?

Bahncard 50’ye sahip yolcular, istedikleri her hangi bir zamanda bilet fiyatını %50 indirimli alabilmektedir. Ancak web sitesinde verilen özel fiyatlardan bazen muaf tutulabilmektedir. Bahncard 25’e sahip bir tren yolcusu bilet fiyatlarından %25 indirim alabilmektedir. Aynı zamanda özel fiyatlarla satılan biletlerden de %25 indirim imkanı sağlayabilmektedir.

1 ay sonrasına alacağınız Köln – Berlin bileti web sitesinde € 29’a satılabilir, Bahncard 25 sahibi için bu ücret üzerinden € 7,25 bir indirim yapılabilir. Nitekim Bahcard 50 sahibi bu bileti kendi fiyatından yani € 29 olarak satın almak zorundadır.

Almanya’da tren bileti alırken size tavsiyemiz, biletinizi ay/aylar öncesinden almanızdır. Böylelikle indirimli fiyatlardan yararlanma imkanız doğabilmektedir. Mümkün olduğunca hızlı trenleri tavsiye etmenizi ve tren içerisinde yer rezervasyonu yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Bu rezervasyon güzergah başına € 1,5 – 2,5 civarındadır. Tren içerisinde ICE ve IC trenleri için BordBistro restoranlarından faydalanma imkanınız vardır, aynı şekilde bir çok güzergahta ICE trenleri, hızlı internete sahip olan WiFi hotspotlara sahiptirler.

Flughafen – Havalimanı

Almanya, altyapısı sağlam ve işlek havalimanlarına sahiptirler. Frankfurt, Münih, Stuttgart, Hamburg, Bonn/Köln, Düsseldorf havalimanları Almanya’nın en büyük havalimanlarıdır. Bu hava limanlarını, ün yapmış havayolları, her gün defalarca kullanmaktadırlar. Dünya’nın her yerine uçan uçaklar Almanya’dan yolculuğa başlamaktadırlar. Türkiye’mizin büyük havayolu şirketleride bu havalimanlarını hergün defalarca ziyaret etmektedirler.

THY, Pegasus, İzair, Anadolujet, OgerTours, SunExpress tamamı ya da kısmi olarak Türk sahiplere sahip olan havayolu firmalarındandır. Bu firmalar bir çok Alman havalimanını hergün kullanmaktadırlar.

Türk şirketlerin haricinde tüm Alman havayolu şirketleri Türkiye’nin önemli büyük şehirlerine ve turistik merkezlerine ağırlıklı olarak yaz aylarında (günde 2 sefere eş ya da fazla olmak suretiyle) seferler gerçekleştirmektedirler.

Almanya’dan Türkiye’ye yapılan uçuşların varış noktaları çoğunlukla İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara’dır. Bunlara ek olarak Adana, Konya, Kayseri, Trabzon, Dalaman, Bodrum/Milas seferleri yapan firmalarda mevcuttur.

Lufthansa – Alman Hava Yolları

THY ile ortak uçuşlar gerçekleştirmektedir. Öyle ki yarısı THY’ye yarısı Lufthansa’ya ait bir havayolu firması daha mevcuttur (SunExpress). Başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere bir çok merkeze uçmaktadırlar. Miles and More, bonus programına sahiptir. Miles and More ile THY’nin Miles and Smiles programından da yararlanabilirsiniz.

Germanwings (Eurowings olarak değişti)

Lufthansa’nın sahibi olduğu ucuz hava yolları şirketidir. Web sitelerini her gün ziyaret ederseniz gideceğiniz noktaya tek yön biletleri € 29’a dahi satın alabilirsiniz. Çok çalışkan, iyi bir ekibe sahip olan havayolları bir çok şehre uçmaktadır. Boomerang isimli bonus programına sahiptir. 24000 mil karşılığında, istediğiniz bir yere gidiş dönüş uçma imkanınız vardır (vergileri her zaman için kart sahibi ödemek zorundadır.

Air Berlin

Ağırlıklı olarak Almanya içi uçan, isminden de belli olduğu üzere merkezi Berlin olan havayolları firmasıdır. Air Bonus programı ile uçuş kazanabilirsiniz.

TuiFly

Tuifly, Almanya’da faaliyet gösteren, genellikle tatil paketleri satan TUI firmasının uçuşlarını yapan firmadır. Firma diğer firmalar gibi güvenlidir ve genelde turizm ve tatil merkezlerine direk uçmaktadır.

Join the Conversation

26 Comments

  1. Merhaba,

    Eylülde Almayaya gideceğim aslında bir sorunum var. 1 ay boyunca bir kerede ödeyip 14 şehir dolaşacağım. Hangisi daha uygun olur… Yardımcı olursanız sevinirim.

    Teşekkür ederim

  2. merhaba ben az önce berlinden münihe tren bileti aldım ancak burada 2 adet tren bilgisi var, değişim mi yapmam gerekecek. şu şekilde yazıyor ? berlin hbf- göttingen produkte ICE 599, göttingen- münchen hbf produkte ICE 789

  3. evet Göttingen’de treni değiştireceksiniz, iyi yolculuklar.. platform (gleis) bilgilerine dikkat ediniz.

  4. Merhaba!,
    Berlinden Münihe gideceğim. İnternetten bilet aldım. Bugün Bahn.de den Göttingenden aktarma olacağını yazıyor. Aktarma saatini ve peronunu bulabiliyorum. Fakat, aktarmada vagon ve koltuk numarası değişir mi, aynı mı kalır?

  5. Merhaba Mustafa Bey, her tren için vagon ve koltuk numarası ilgili trenin yazdığı bölmede belirtilir. Çoğu zaman trende yer bulmada problem yaşamayacağınızı düşünüyorum. Umarım yolculuğunuz iyi geçmiştir.

  6. Ben Langeoog adasına gitmek istiyorum sizce hangi havaalanına bilet almalıyım Bremen uygun mudur sizce? Birde Bremen de indikten sonra nasıl yolculuk yapmam gerekiyor? Tren biletlerinin verildiği bir yer var mı internet hariç?

  7. Bremen ya da Hamburg’a alabilirsiniz. Türkiye uçuşları düşünüldüğünde, uçuk sıklığı ve ücretlerin uygunluğu konusunda Düsseldorf ve Berlin havalimanları daha popüler. Tren biletleri havalimanlarında satın alınabiliyor, eğer Deutsche Bahn bankosu yoksa bile otomatlardan temin edebilirsiniz. Bağlantılar için https://www.bahn.com/en/view/index.shtml adresine bakabilirsiniz.

  8. Merhabalar,ben Stuttgart havalimanından Schwäbisch hall e gitmek istiyorum.Havalaninda hızlı tren i in bilet alsam cok mu pahali olur?

  9. Stuttgart havalimanından Schwabisch Hall’e hızlı tren yok dolayısıyla çok pahalı olacağını sanmıyorum, muhtemelen 20-25 euro arasında bir fiyat tutacaktır.

  10. Merhabalar, benim de sorum var 🙂 Öncelikle böyle bir bilgilendirme için Allah razı olsun…..
    Köln gidiş dönüş havalimanım olmak üzere asıl gideceğim yer Bochum’dur. Bu aralarda toplam 8 gün kalacağım. En tasarruflu hali ile hangi biletler ile ulaşımımı sağlayabilirim acaba? Çok teşekkür ederim şimdiden 🙂

  11. Merhaba,Köln ‘den Hamburg a gideceğim trenle.Bilet satın almada sıkıntı yaşamıyorum ama kompartiman,açık salon,masa koltuk gibi çok seçenek sunuyor.Koltuk rezervasyonu yaparken nereyi secmeliyim mesela açık salon rahat mıdır bu esnada 4 kişiyiz sanırım cam kenarı seçtirmiyor.Birde galiba vagonlar var seçimde 3 ‘ten başlıyor 20 li rakamlara kadar ulaşıyor,vagonun önemi var mı?Çok teşekkür ederim.

  12. Eğer 4 kişiyseniz en güzeli kompartman (genelde 6 kişilik olur, güle oynaya gidersiniz) ya da vagonda masa seçin (masalarda 4 kişilik olur). Vagonun genelde bir önemi olmaz, hepsinde aynı konfor mevcut. İyi yolculuklar.

  13. Merhaba ben stuttgart tan köln e kanser hastası olan arkadasimi ziyarete gidecegim. Gidiş gelis ucuz ICE bilet aldım. Ancak gitmeye üç gün kala çok ağır bi grib e yakalandim. Bu durumda hasta olan arkadasimin yanına gidemem. Sizce bileti iptal edebilir miyim?

  14. Geçmiş olsun. http://bit.ly/2BCoI39 adresinden biletinizi iptal edebilirsiniz, bazı biletlerin iptal koşulları farklı oluyor. Eğer iptali mümkün olmayan tipte bir biletse, o zaman Deutsche Bahn’a (eğer varsa seyahat sigortanıza) hasta olduğunuza dair bir rapor alarak başvurabilirsiniz. Tüm bilet parasını iade etmeselerde bence bir kısmını iade ederler, tekrar geçmiş olsun.

  15. Merhaba. Berlin den ICE ile wolsfburg a oradan hannover e ve en sonra hamburg a gideceğim. Toplam 4 gün içinde. 4 yetişkiniz. Arada şehir gezmesi için u bahn da kullanacağım. Belki de s bahn a binmek durumunda kalacağım. En ucuz biletleme nasıl yapılabilir. Topluca bir 4 günlük ( ICE) dahil bir opsiyon var mı yoksa hepsi için tek tek mi bilet almalıyım. Şimdiden alırsam ucuz olur mu ? Seyehat 1 ay sonra. Şimdiden teşekkürler.

  16. Merhabalar, benim deneyimlerime göre ne kadar önce o kadar ucuz. Yolculuğunuzu hızlı trenlerle yapacaksanız eğer o zaman herkes için her güzergah için bilet satın alacaksınız. Bileti alırken ‘City’ opsiyonunu da eklerseniz, ertesi güne kadar (genelde 3:00’e kadar) City servisini aldığınız şehirdeki toplu taşıma araçlarını (bus, tram, u-bahn ve s-bahn) kullanabilirsiniz.

    Eğer sadece aynı güzergahta gidip gelecek olsaydınız, haftalık ve aylık bilet alma imkanı vardı. https://www.bahn.de/p/view/angebot/pendler/fern-und-nahverkehr/index.shtml

  17. Merhaba ,
    Ben köln havaalanından şehir merkezine havaalanındaki metro ile gitmek istiyorum fakat metro biletleri havaalanında satılıyor mu buna dair bir bilginiz var mı ?
    Teşekkür ederim.

  18. Merhaba…1 ay sonra trenle Berlin’den 1 gün Hamburg’a 1 gün Polonya Poznan’a gidip döneceğiz. 7 kişiyiz. 4 kişi 25 yaş altı. Ekonomik ve hızlı olması yönünden nasıl davranmalıyız? Tesekkürler.

  19. Bileti mümkün olduğunca erken alın, indirimli biletler sadece 6-14 yaş arası için geçerli. Geri kalan yolcular yetişkin bileti almak zorundalar. Eğer Polonya’da kullanacağınız biletleri Almanya’dan alırsanız o zaman fazla para ödersiniz, onun için bileti sınıra kadar alın.

  20. Tabiki havalimanlarında bilet satış kiosklarından satın alabilirsiniz.

  21. merhaba, mayıs-haziran ayları boyunca tüm Almanya’yı trenle gezme planım var. Bahn kartlarından hangisini tercih etmeliyim? Bahn 50’de bazen indirim olmayabildiğini yazmışsınız, bu biraz kafamı karıştırdı. Sitede 3 aylık ve 12 aylık seçenekler olduğu belirtilmiş, 3 aylık indirim kartı daha mı hesaplı, bu konuda bilginiz var mı? Bu kartlar şehir içi tren yolculuklarında da geçerli mi? teşekkürler

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.