Almanya’da İletişim

GEZ. Die Gebühreneinzugszentrale der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten

Nedir bu GEZ? Almanya hükümeti, Almanya’nın TRT1’i ARD kanalı, TRT2’si ZDF kanalı ve Deutschlandfunk tarafından kurulmuş bir organizasyondur. Merkezi Köln’de olan organizasyon, yayın kullanım ücreti olarak belirlenen tutarları toplamakla yükümlüdür. Başka bir deyişle GEZ, kapı kapı dolaşarak, TV, Radyo, Cep Telefonu, PDA, kablosuz ağ ve araç radyosu kullanan herkesten aylık olarak belirlenen sabit bir ücreti talep eder. Bu ücret 2011/Nisan itibariyle eğer evinizde bir TV, TV kartı olan bilgisayar vb. elektronik cihaz kullanıyorsanız, radyo ve kablosuz ağ servisleri dahil olmak üzere ~18,-€, eğer sadece radyo kullanıyosanız ~6,-€ civarındadır.

Sistem nasıl işlemektedir? Yeni bir adrese taşındığınızda GEZ’den yetkililer, adres değişikliklerinin yapıldığı belediye tarafından bilgilendirilirler, bu bilgilendirmenin hemen sonrasında, 1-2 GEZ yetkilisi tanım doğru ise, çat kapı evinize gelerek, içeriye girmek isterler. Eğer onları içeri kabul ederseniz, evdeki elektronik cihazların ayrıntılı bir listenisi çıkararak, banka hesap numaranızdan aylık ~18 ya da ~6 € ücreti talep ederler. Nitekim, yetkililer sizi evde bulamadıkları zaman ya da onları eve davet etmediğiniz zaman, bir başka form doldururlar ve bunu merkezlerine gönderirler. Bu raporlar işlendikten sonra otomatik bir posta mektubu evinize gönderilir, bu mektup sayesinde verilen süre içerisinde kendi başvurunuzu ya da kendi elektronik cihaz envanterinizin bir kopyasını GEZ merkeze gönderirsiniz. Bu gönderiden sonra hesaplanacak duruma göre ilgili ücret yine ~18 ya da ~6 € olarak GEZ’e ödenecektir. [www]

Güncelleme 27.04.2015: GEZ Gebühr adı altında geçen bu vergilendirme sistemi artık tüm ev sahiplerinden alınmaktadır. Evinde televizyonu, radyosu ya da bilgisayarı olsun olmasın herkesten aylık 18 euro civarında bir ücret tahsil edilmektedir. Bu konu hakkında başvuracağınız, yaşadığınız evin kaydını yaptıracağınız adres http://www.rundfunkbeitrag.de ‘dir.

Almanya’da telefon hattı alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Almanya’da telefon hattı alırken dk ücretlerine bakmalısınız. Bazı operatörler dk ücretini, konuşmanızın 1. saniyesinden itibaren faturalandırmaktadırlar, dolayısıyla 1 saniyede konuşsanız 59 saniyede konuşsanız yine aynı dakika ücretini ödemek zorunda kalırsınız.

Güncelleme 18.01.2019:
Smartmobil
– Çok hesaplı telefon hattı ve tarifeleri

Deneyim konuşuyor… Almanya’da telefon hattı almak isterseniz, bir numaralı adres Smartmobil. 5 euro’dan 25 euro’ya kadar olan aylık tariflerle kafanız rahat, internetiniz bol, heryöne konuşma ve mesajlaşma dahil. İster 2 yıllık, ister aylık kontratınızı yapın. Eğer tarifenizi bu bağlantıya tıklayarak alırsanız o zaman size fazladan 10 euro indirip yapacaklardır.

Telefon yerine İnternet?

Bunun yanında telefon almak istemem derseniz Skype, Viber vb. internetten telefon arama servislerden de yararlabilirsiniz.

Türkiye’den Almanya’ya cep telefonu götürebilir miyim?

Evet. Götürebilirsiniz, kayıt işlemleri vb. gibi formalitelerle de uğraşmanıza gerek yoktur.

Yurtdışından Türkiye’ye cep telefonu götürürken nelere dikkat edilmeli?

Bilindiği üzere artık Türkiye’ye her elini kolunu sallayan cep telefonu ithal edemiyor, kaçak da getiremiyor. Kaçak getirirse telefon IMEI numarasından kayıtlı değil diye tespit edilerek kullanıma kapatılıyor. Tabi bu süreç başlamadan önce yerel yani Türkiye’ye ait operatörlerden birini yurtdışından getirdiğiniz telefona takmanız gerekli. Bu adımı gerçekleştirdikten sonra yaklaşık 10-15 gün içerisinde telefonununuz kayıtlı olmadığına dair ve telefonu kayıt ettirmeniz gerektiğine dair bir SMS mesajı gönderiliyor.

Kayıt işlemi nasıl gerçekleşiyor?

Yurtdışından aldığınız telefonun IMEI numarası ile Türkiye’ye giriş yaptığınız pasaporta ihtiyaç duyuyorsunuz. Buradaki önemli husus Türkiye’ye giriş yaparken, pasaport kontrol noktasında, pasaportunuza vurulan ‘Giriş’ damgası, mümkünse görevli polisten rica edin ve bu vurulan damganın okunaklı olmasına dikkat edin. Bu damga giriş tarihinizden itibaren 1 ay süre ile telefonunuzu kayıt ettirebilmeniz için geçerlidir. Eğer 1 ayı geciktirirseniz tekrar giriş yapmanız gerekecek.

Pasaport (giriş damgası okunaklı ve 1 aydan eski olmamak üzere) + telefon IMEI numaranız -> Turkcell İşletişim Merkezlerine gidip 5 TL karşılığında bir görevliyle beraber form dolduracaksınız. Daha sonra cep telefonunuza yeni bir mesaj gelecek oradaki kodu görevliye okuyacaksınız ve telefon kaydınız, gerçekleşecek. Tebrikler!

Bu en merak edilen sorulardan birisi, malesef internette araştırırken ondan fazla saçma ve yanlış kaynak bulabilirsiniz. Size doğrusunu biz söyleyelim. “1 pasaporta her 2 senede 1 telefon” kaydı sınırı mevcuttur. Her iki senede 1 telefonu 1 pasaporta kayıt ettirebilirsiniz.

Dikkat edilmesi bir husus 2 kart takılabilen SIM DUO adıyla geçen telefonların kaydı konusunda. Bu telefonlarda iki adet SIM kart yuvası olduğundan dolayı, telefon 2 adet IMEI numarasına sahiptir. Yani bu tip telefonları kayıt ettirebilmek için 2 adet pasaporta ihtiyaç duymaktasınız. Aksi taktirde sadece 1 pasaport ile tek bir SIM kartı kullanabilirsiniz.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.