Almanya’da Ehliyet




Almanya’da nasıl araç sürebilirim?

Geçerli bir Türk ehliyetiniz varsa ve Almanya’ya turist olarak geldiyseniz (en fazla 3 ay) o zaman başka hiçbir işleme ihtiyaç duymadan araç kullanabilirsiniz. Almanya’da oturum hakkı kazandıysanız ve 1 yıldan fazla olmamak kaydı ile Almanya’da ikamet edecekseniz başka hiçbir işleme ihtiyaç duymadan araç kullanabilirsiniz.

Hangi durumlarda Türk ehliyetim geçersiz sayılabilir?

Eğer Almanya’da 1 seneden fazla ikamet ediyorsanız, Alman yasaları gereği ehliyetinizi EU ehliyetine çevirmeniz gerekmektedir.

Uluslararası Ehliyet geçerli midir?

Almanya’da uluslararası ehliyetiniz tıpkı normal ehliyetiniz gibi geçerlidir, ancak Almanya’da 1 seneden fazla süredir ikamet ediyorsanız, Alman yasaları gereği yine EU ehliyeti alma zorunluluğunuz vardır. Kısacası 1 seneden fazla süreli ikamet edildiği taktirde, araç sürebilmek için EU ehliyeti almaktan başka bir çare yoktur. EU ehliyetinizi iki şekilde alabilirsiniz, mevcut bir Türk ehliyetiniz varsa değiştirmek suretiyle, ya da tüm adımları birer birer yerine getirerek.




EU ehliyetine değişim ne demek?

Mevcut Türk ehliyetiniz varsa 3 yıl içerisinde başvurup, mevcut Türk ehliyetinizi EU ehliyetine çevirebilirsiniz. Bu süreçte normalde alınması gereken teorik ve pratik derslerden muaf tutulur sadece sürücü kursuna kayıt işlemini yaptırarak, teorik ve pratik sınavlara girerek gerçekleştirebilirsiniz.

Ehliyetim yok ancak araç sürmek istiyorum, ne yapmalıyım?

Eğer Almanya’da oturum izniniz varsa ancak ehliyetiniz yoksa araç kullanabilmek için geçerli bir ehliyet belgesi edinmeniz gerekmektedir. Bu durumda tıpkı Türkiye’de olduğu gibi bir sürücü kursuna ‘Fahrschule’ başvurup EU ehliyeti alabilirsiniz.

Masraflar ne kadara malolur?

Ehliyet için başvurmadan önce yapmanız gereken öncelikli işler aşağıdakilerdir:

Türk ehliyetiniz Almanca’ya çevirisi ~ 15 € [konsolosluk çevresindeki tercümanlarda] ~ 50 € [ADAC şubelerinde]
Optik test 6,43 € [göz doktorları ya da gözlükçülerde]
İlk yardım kursu ~ 30 € [alman kızıl haçında ya da ilk yardım kurslarında]
Ehliyet için kayıt ~ 37,5 – 38,5 € [landratsamt ya da bürgeramt’a giderek]

bu belgeleri topladıktan ve başvurunuzu yaptıktan sonra gidip bir ehliyet kursuna yazılmanız gerekmektedir. Ehliyet kursuna kayıt olduktan sonra ehliyet kursu, size verilecek olan dokümanları kaşeler, kaşeyi aldıktan sonra belgelerinizi bürgeramta (belediyeye) teslim edersiniz ve sürücü kursu ile derslere başlarsınız.

Her sürücü kursunun farklı fiyatları mevcuttur, örnek olması açısından, ödemeniz gereken ücretleri burada belirtelim. Aşağıda vereceğimiz ücretler -TÜV ücretleri haricinde- değişiklik gösterebilir.

Kayıt ücreti – Grundbetrag: ehliyetiniz yoksa ~ 270 € türk ehliyetinizi değiştirecekseniz ~ 135 €
Saatlik araç sürüş ücreti: ~ 37 €
Teorik sınavı sürücü kursu ücreti: ~ 47 €
Pratik sınavı sürücü kursu ücreti: ~ 119 €




TÜV ücretleri
Teorik sınav ücreti: bilgisayarlı Türkçe, Almanca ya da başka dillerde ~ 21 €
Pratik sınav ücreti: TÜV görevlisi ve sürücü kursu hocası ile beraber 45 dakikalık sürüş sınavı ~ 85 €

dikkat! tüm fiyatlar 04/2011 tarihinde geçerli fiyatlardır.

Landratsamt – Bölge Ofisleri

Ehliyet başvuruları, plaka kayıt, araç alım-satım işlemleri bu ofisler tarafından yürütülmektedir.

Führerscheinstelle – Ehliyet Belgesi Alma Makamı

Ehliyet yenileme, yeni başvuru yapma, mevcut başvurunuzu takip ederken en az 2 sefer uğramanız gereken, Landratsamt içerisinde ki birimdir.

Kfz-Zulassung – Plaka Alma İşlemleri

Plaka işlemleri, araç alım-satım işlemleri için Landratsamt içerisinde uğramanız gereken birimdir.

TÜV – Ehliyet Alma ve Araç Muayene Merkezi

Ehliyet sınavlarına gireceğiniz ve aracınız periodik kontrollerini, ruhsat değişikliklerini kayıt ettireceğiniz, araç muayenelerini yaptıracağınız kurumun adıdır. Genellikle her şehirde bir TÜV istasyonu bulunmaktadır.




ADAC – Araç Acil Durum Yardım Servisi

Yol yardımı ve otomobil kulübüdür. Aylık üyelik ücretini ödemeniz karşılığında, aracınız yolda kaldığında, problem çıkardığında vb. arayabilir ve yardım alabilirsiniz, ADAC Avrupa hatta Dünya çapında yaygın ağa sahiptir. Ehliyetinizin Türkçe çevirisini de bu kurumun şubelerinden ~ 50 € karşılığında yaptırabilirsiniz.

Join the Conversation

12 Comments

  1. Merhaba abi ehliyet icin nasil basvurulur benim okumam yazmam yok am a araba kulanmasini biliyorum 18 yildan beri surmesini biliyorum simdi bunu yazan oglum

  2. Mariana abi ben bulgar turkl eliet icin bas vurmak istiorum araba bilerim surmee on seneden beri hem mini bus sizinne nasll ve nerde bulusallm.

  3. Merhaba
    Türkiye’denalınan ehliyetin 6 ay geçerli olduğu bilgisi var ve bu Almanya’ya giriş tarihinde başladığı bilinmekte.
    Fakat sizin bildirdiğinize göre oturum kararından itibaren bir yıl diye anladım.
    Bu konuda net ve kaynak göstererek bilgi verme şansınız var mı?
    Birde TURİNG’den alınan belgenin oturum alanlar için hükmü nedir.
    Destekleriniz için teşekkür ederim.

  4. aslında ben geleli neredeyse 1,5 yıl olmuştu, kiralık araba kullanıyordum.. girmemem gereken bir yola girmişim, arkamda da polis varmış, ışıkları yaktı.. durduk. indik arabalardan, ehliyeti aldılar telsizle haber verdiler merkeze, sonra burada sürmeyin lütfen tekrar dediler 😀 problem çıkarmadılar.. ehliyet kursunun sahibi söylemişti bana 1 sene diye.. herhangi bir kursu arayıp sorabilirsiniz. Köln şehrinde çoğu kursu Türk’ler işletiyor, Türkçe’de konuşuyorlar.

  5. Mesela şöyle bi durumda geçerlilik nedir?
    Benim Almanya’da oturum iznim var ve 6 ayı geçti. Arabayla Avusturya’ya gitsem Türk ehliyetim ile araba sürebilir miyim?

  6. yetkili makamlara sorsaniz daha dogru olur, ancak benim kisisel gorusum bir problem olmayacagi yonunde 🙂

  7. Hanimin almanya’dan alinmis ehliyeti vardi,uzun zaman rusya’da bulunduk.orada kullandik sorun olmadi.lakin memlekete gelince o ehliyeti kaybettik.Hanim’in almanya’dan yeni ehliyetini cikartabilirmiyiz.Bizler artik tr’deyiz.Hanim’in orada ehliyet kursunu bitirdigine dair belgeleri hala var.

  8. Verilen hak geri alınmaz, ehliyeti hangi şehirden aldıysa eşiniz, o şehrin Landratsamt’ını arayabilirsiniz. Onlar size yol gösterecektir. Tahminim yenisini çıkartabileceğiniz yönünde, ancak kişisel başvuru ve adres göstermenizi talep edebilirler.

  9. Cevap verirseniz çok mutlu olurum.Haziran sonu 2018.Berlin giriş 10 ay geçti Tr ye donemedim 2019 Nisan sonu 2 yıllik oturum aldım.1 yıl TR ehliyetimi kullanabilecegim yönetmelik ya da yazıyı gönderebilirmisiniz.. (6 ayı geçtim 1 yıl için uzatma mı istemem lazım/sa nereden yaptıracağim..) ve ya gerek yok bu benim yasal hakkım mı?

  10. Meraba ben frau calli ejlıyet sınavında iki defa kaybettim. İlkde ben hatalıydım ama ikinci defa da otobahnları recht vor linksleri ve schrit geschwindikleri park yaptıgım halde ikinci park et dedi fürüfe ama çok heycandan park edemedimhoca kaybettin dedi ve pürüfe cok sınavda sınır etti ya para kazanmak çin fahr sule en az 70 fahr yaptırdı ve bir senem gitti 4000 üzeride para ödedim ve ben başka fahr schuleye gitmek istıyorum bir sene dolunca teoriyi tekrarmı yapmam lazım napmam gerekli gecerlilşk süresi ne dir veya bu kadar öadur edeblielermi

  11. Merhaba iyi calismalar …

    9 ay oncesi stuttgart da kaza yaptim alkohollu alkol oranim 1.01  turk plakali lkw ile ehliyetim turk ehliyeti. 9 ay sürüş yasagi aldim. Ve gunu bitti fuhrerschein a başvuru yaptim . Bana bi form verdi imzaldim ve 110 euro yatirdim bana imzalatdir digi formu ve mahkeme kagitlariyla beraber flensburg da bi merkez varmis oraya gonderecegim dedi orasi ehliyetimi aktif hale getirip yaziyi fuhrerschein a gondercek mis ve onlar da bana gonderecek mis 

     Ama benim duydugum surus yasagi nin günü bitince fuhrerschein kendisi düşüm yapacak die turk ehliyeti die ama bana boyle bir yaptirip uyguladilar boyle birsey mümkünmüdür . Bilgi verirseniz teşekkür ederim

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.